Maak jezelf onmisbaar op de arbeidsmarkt. | RED POPPY
Welkom bij Red Poppy - let's have a coffee
Ik heb dit bericht gelezen

Maak jezelf onmisbaar op de arbeidsmarkt.

Uit een LinkedIn onderzoek kwam naar voren dat 90% van de werkgevers het eens zijn dat een goeie soft skill belangrijker is dan ooit.

Maar wat is nu een soft skill? Een soft skill zijn de persoonlijke vaardigheden gebaseerd op algemene kennis, houding en gedrag. Geen harde, vakinhoudelijke kennis dus, maar menselijke eigenschappen.

Dit zijn de vijf meest gevraagde skills op de arbeidsmarkt:

1. Klantgerichtheid

In sommige sectoren vinden werkgevers klantgerichtheid het belangrijkste. Een vriendelijke, geduldige en servicegerichte houding naar klanten is ontzettend belangrijk.

Communicatieve vaardigheden zijn hierbij van belang. Door met kennis van zaken en enthousiast over je product of dienst te babbelen, kan je een goeie klantenrelatie opbouwen. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat de klant (B2B of B2C) en je aan hun noden te blijven aanpassen.

2. Probleemoplossend werken

Probleemoplossend werken, start bij het tijdig herkennen van een probleem. Het overzien, bewaken en verbeteren van bedrijfsprocessen is in heel wat bedrijven een must. Zeker omdat er steeds meer en meer niet-menselijke schakels binnen het proces aanwezig zijn. Kan je snel een probleem opsporen en dit verder gaan aanpakken, dan is dit zeker een plus binnen de bedrijfswereld.

3. Samenwerken

Een goeie band met collega’s is belangrijk voor een goeie sfeer op het werk en verhoogt de productiviteit. Dit is niet alleen opportuun binnen je eigen team maar ook in samenwerking met andere afdeling of met externen. Een goeie samenwerking komt zowel de werkgever als de werknemer ten goede.

4. Digitale vaardigheden

Het begrijpen van digitale hulpmiddelen en programma’s is op de huidige arbeidsmarkt onmisbaar. Daarnaast heb je een streepje voor als je overweg kan met data: begrijpen van data, datastromen en data verwerkingsprogramma’s. Dit zie je meer en meer terugkomen in verschillende sectoren. Ben je hier niet onmiddellijk in thuis? Gelukkig zijn er altijd trainingen en opleidingen om je hierin bij te scholen.

5. Aanpassingsvermogen

Omgaan met veranderingen op het werk en binnen het eigen vakgebied is zeker een belangrijke vaardigheid. Door proactief actuele kennis op te doen, die relevant is voor je functie, ben je een grote meerwaarde voor de werkgever. Flexibiliteit is een belangrijke vaardigheid, zo zorg je ervoor dat je breed inzetbaar bent. Dit niet alleen qua uren maar zeker ook qua taakinhoud.

Heb jij al enkele van deze skills in je lijstje van sterke punten?

Dan kan je zeker en vast een meerwaarde zijn voor de werkgever. Vergeet deze dan ook niet te benoemen op je cv. Dit hoeft niet alleen werk gerelateerd te zijn maar kunnen ook vaardigheden zijn die je hebt opgebouwd in je hobby of verenigingsleven.